Op tv word ik altijd geïnspireerd door Nigella Lawson dus ja ik moest daarom ook een boek van haar kopen. Dit was het eerste gerecht wat ik geprobeerd heb en het was meteen een succes, al zeg ik het zelf. Ik heb geen tijd gevonden om kademompeulen te kopen dus gebruik gemalen kardemom van de AH. Je kan de kardemom niet missen maakt het gerecht echt af.
Voor dit gerecht staat 6 personen met 3 gaat het schoon op en met 4 vind ik eigenlijk dat het al te weinig is hou je dus niet in.
Wat heb je nodig voor 6 personen (ik zeg 3):
- sesamolie
- 2 kleine uien, fijngehakt
- zout
- 2 cm verse gember, fijngehakt
- 1 dikke teen knoflook, fijngehakt
- 2 kleine, groene Spaanse pepertjes, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 4 dl kokosmelk (blik)
- 2,5 dl kippenbouillon
- 4 kardemompeulen, gekneusd
- 1 kg kipfilet, in hap klare stukjes gesneden
- 200 gr sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
- 125 gr cashewnoten
- 3 eetlepels zure room
- verse koriander gehakt
Wat moet je doen:
Verhit de olie in een grote, ondiepe pan en bak de uitjes met een beetje zout om aanzetten te voorkomen, op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe er de gember, knoflook, pepertjes, kurkuma, komijn en gemalen koriander bij. Roerbak het mengsel een minuut.
Roer de kokusmelk en bouillon door het uienmengsel en doe wanneer alles goed gemengd is de kardemom en stukjes kip erbij. Breng de curry aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 10 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip net gaar is. Proef of er nog zout en peper bij moet, doe de spreziebonen erbij en laat die ongeveer 5 minuten meekoken.
Rooster terwijl de curry staat te pruttelen de cashewnoten in een droge koekenpan lichtbruin en roer ze, evenals de zure room en de helft van de koriander door de curry.
Schep de curry in kommen en strooi er voor het serveren nog een beetje verse koriander over.
Heerlijk met basmatirijst.
Recept komt uit voor altijd zomer van Nigella Lawson, met een aantal aanpassingen van Maysoun.