Kip vind ik een heerlijk stukje vlees niet te zwaar en daarom goed te combineren met rijst.
Met dit gerecht kom je heel dicht bij de Koerdische keuken. Dan wil je je turquoise sluier met versierde sandaaltjes aan gaan doen.
Dit gerecht heeft qua voorbereiden wel z’n tijd nodig.
Wat heb je nodig voor 6 personen (ik zeg 4):
- 2 dl Griekse yoghurt
- sap van een halve citroen
- een kwart theelepel kaneel
- een halve theelepel saffraandraadjes
- 1 liter kippenbouillon
- 15 gr ongezouten boter
- olijf olie
- 500 gr basmatirijst
- geraspte schil en sap van 1 citroen
- 4 dl kokosmelk (blik)
- 50 gr amandelschaafsel
- 4 kardemompeulen, gekneusd
- 500 gr kipfilet, in kleine stukjes gesneden
- 25 gr pijnboompitten
- 50 gr cashewnoten
- 3 eetlepels gepelde pistachnoten
- verse peterselie, klein bosje, gehakt
Wat moet je doen:
Marineer de stukken kip ongeveer een uur in een mengsel van yoghurt, citroen (sap van 1/2e) en kaneel.
Week de saffraandraadjes in de kippenbouillon.
Smelt de boter in een grote pan deksel op een lag vuur, giet er 1 eetlepel olie in. Doe de rijst erbij en roer tot alle korrels met een glanzend laagje bedekt zijn. Giet de saffraan-kippenbouillon in de pan, doe de kardemompitten, de geraspte citroenschil en het sap (van 1 citroen) erbij. Breng het zaakje aan de kook, leg een deksel op de pan en zet het gas heeeeeel laag (een warmhoudplaatje komt hier goed van pas). Laat de rijst tussen 10 en 15 minuten koken tot alle vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is.
Laat terwijl de rijst kookt de stukjes kip in een zeef uitlekken. Bak ze vervolgens in een hete pan met olie. Doe het in porties, zodat de stukjes kip snel bruin bakken in plaats van traag gaar stoven.
Zet wanneer de rijst gaar is de pan van het vuur en doe er de gebruinde stukjes kip bij. Schep ze door de rijst. Rooster de noten (behalve de pistaches) door ze in een droge koekenpan op een matig vuur heen en weer te schudden, tot ze beginnen te verkleuren en geur af te geven. Doe de noten en de gehakte peterselie bij de pilaf. Schep alles in een berg op een grote schaal en garneer met de groene pistachenootjes.
Recept komt uit voor altijd zomer van Nigella Lawson.