Boekresencie Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren

Een collega op kantoor nam afscheid en ze had een cadeau voor me: het boek Ronja de roversdochter.
Speciaal voor mij uitgekozen. Ze zei: “Maysoun ik weet dat je het niet leuk vind om met je beperking geassocieerd te worden, maar het is wel een deel van je. Van alle mensen die ik ken met een beperking vind ik, jou het vrolijkst en je gaat er zo goed mee om. Het is een kinderboek, maar gaat ook over vrolijk zijn en keuzes maken, net zoals jij moet doen.”

Als dat niet motiveert tot lezen…

Samenvatting:
In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…

Mening:
Ik begrijp waarom m’n collega dit boek aan me gegeven heeft; waar maak je, je wel en waar maak je, je niet druk om? Was herkenbaar, ook aandoenlijk soms. Volwassenen kunnen soms zo ingewikkeld doen over relaties met andere volwassenen. In dit boek geven kinderen op hun manier het goede voorbeeld. En zorgen ze voor verbroedering, waar verschillen kunnen blijven bestaan.
Het is een kinderboek binnen een dag heb je het uit, leest heel ontspannen.

Schrijver van het boek: Astrid Lindgren
Astrid werd als Astrid Ericsson geboren op 14-11-1907 in het Zweedse dorpje Näs, waar ze heel gelukkig opgroeide. Aan die onbezorgde jeugd kwam abrupt een einde toen Astrid op 18-jarige leeftijd zwanger werd. Onconventioneel als ze was, trouwde ze niet met de vader van haar kind. Om de dorpsroddels te vermijden werd haar zoontje bij pleegouders ondergebracht en vertrok Astrid zelf naar Stockholm, om er een opleiding tot secretaresse te volgen. Daar ontmoette ze ook haar toekomstige man. Na haar huwelijk kon ze eindelijk haar zoon in huis nemen, en de geboorte van een dochter maakte het gezin compleet.
Astrid Lindgren is steeds een onafhankelijke, vooruitstrevende vrouw geweest. Een vrouw die prima voor zichzelf kon zorgen, en niet bang was haar uitgesproken meningen te ventileren. Ze vond dat kinderen met respect behandeld dienen te worden, een opvatting die in al haar boeken doorschemert. Op 28-01-2002 overleed ze.
Astrid schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan 20 boeken schrijf ze daarna die over de hele wereld gelezen worden. Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel voor ‘Lotta uit de Kabaalstraat, ‘De gebroeders Leeuwenhart en ‘Ronja de roversdochter’.
Veel van haar boeken bevatten elementen van haar gelukkige kindertijd op het platteland. De warmte en geborgenheid die de verhalen uitstralen, in combinatie met de eigengereidheid van de hoofdpersonen den de grote fantasie van de schrijfster, is ongetwijfeld de reden dat generaties kinderen van Astrid Lindgrens boeken hebben genoten en dat ook toekomstige generaties ervan zullen blijven genieten.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het boek te kopen

Uitgeverij: Ploegsman Amsterdam
Genre: Kinder/ Jeugdboek
ISBN: 9789021618418
Schrijver: Astrid Lindgren

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: